Alle har nok fått en telefon eller to fra en strømselger. Det er blitt en del av hverdagslivet at det ringer telefonselgere for å selge den ene eller den andre. Typiske produkter som selges er strøm. Du trenger ikke å gå lengre enn i butikken før du får muligheten til å kjøpe strøm. Det flotte med strøm er at du kan bytte til ny leverandør så ofte du vil. Du bør derfor ta en prat med strømselgeren for å sjekke om nettopp han gir deg en bedre avtale enn den du nå har.

Når du først slår av en prat med strømselgeren bør du stille noen velvalgte spørsmål.

  • Hva slags avtale selger du?

Strømselgere selger enten spotpris, variabel pris eller fast pris avtaler. Det kan hende at de kaller avtalene med andre navn for å gjøre de mer spennende, men dette er de tradisjonelle navnene på avtalene.

  • Er det bindingstid?

Spør om selgeren selger bindingstid. Svarer selgeren ja på dette spørsmålet kan du være ganske sikker på at selgeren ikke selger deg den beste strømavtalen og du bør lete etter en annen billig strømleverandør som selger strømmen billigere. Bindingstid er som kjent noen selgere selger på fast pris avtaler og er dyrere enn om man følger markedsprisene over tid.

  • Oppsigelse

Spør selgeren om det er oppsigelsestid. Er det oppsigelsestid er det også oftere snakk om kampanjer eller fast pris avtaler. Bryter man avtaler med oppsigelsestider er det vanligvis snakk om ekstra kostnader forbundet med dette. Det blir fort dyrt.

  • Kampanje

Selger selgerne strøm som en del av en kampanje er det viktig å spørre nå denne kampanjen slutter og hva vilkårene blir da. Vanlige kampanjer binder deg ofte i kampanjeperioden og deretter. Da er det viktig å vite hva som kommer etterpå. Spør også om hvilke gebyrer og kostnader som faller på deg hvis du avbryter i kampanjeperioden.

  • Hva er i prisen?

Sjekk med selgeren om det kommer ekstra kostander i prisen, som administrasjonskostnader og fakturakostnader. Her baker mange selskaper inn det store ekstra slik at det fort blir veldig dyrt etter strømprisen er trukket fra.

Hvis selgeren sier at alt er inkludert i prisen bør du be selgeren om en skriftlig garanti på at dette faktisk stemmer slik at du kan gå til selskapet med garantien blir det noen spørsmål om tid.

  • Hvordan betales prisen?

Krever selskapet at du betaler med e-faktura eller avtalegiro er dette bra. Da koster det ikke noe mer. Papirfaktura trekker vanligvis prisen opp.

  • Hvor er selskapets profitt

Mange selskaper skryter av at de har veldig lave priser. Spør derfor hvordan de tjener penger. Selskaper må tjene penger, så det er derfor interessant å vite hvordan de tjener penger på deg.

  • Be om pris

Be om en pris inklusive alle avgifter. Du bør sammenligne med din gamle faktura fra ditt strømselskap slik at du vet hvem som er billigst på strøm før du bytter. Bytt kun når du finner billigere strøm.

  • Informasjon på epost

Be om all informasjon på epost.